#44 De ALV: een moetje of een kans?

on

Een vereniging is een democratie in het klein. Dat komt allemaal samen op de Algemene Ledenvergadering (ALV), maar veel verenigingen zien deze bijeenkomst als een moetje, in plaats van een kans.

Ik vroeg om me heen naar de grootste ergernissen over de ALV en dit zijn een paar van de vele reacties die ik kreeg. Voor het leesgemak zijn ze geparafraseerd:

Het bestuur wil eigenlijk geen inspraak van de leden, en ziet de ALV alleen als (financiële) verantwoording aan de leden. Het is meer een toezichthoudende vergadering.

Het kost ons iedere keer heel veel tijd om maar een klein groepje leden naar de vergadering te krijgen. Het zijn altijd dezelfde mensen die komen en het hoogste woord voeren.

Een slecht voorbereide voorzitter, die procedures niet goed genoeg kent. Mensen die het woord (blijven) nemen, maar niets bijdragen aan de vergadering, gewoon om in de notulen te komen. Of een slechte voorzitter die insprekers juist te snel afkapt, waardoor leden niet weten wat er met hun opmerkingen gedaan wordt.

In al die reacties zie ik een aantal thema’s terugkeren. De belangrijkste daarbij is de vraag van wie is de vereniging eigenlijk? Bepaalt het bestuur en zijn leden lastig? Of zijn de leden de baas en faciliteert het bestuur? Is er een betaalde organisatie en staat deze ten dienste van de leden of het bestuur? Allemaal vragen die bepalend zijn voor hoe de vereniging functioneert en hoe de ALV wordt georganiseerd. 

De overige twee thema’s gaan over de inrichting van de vergadering aan de ene kant en de sfeer aan de andere kant. Het thema inrichting van de vergadering gaat bijvoorbeeld over wie er voorzitter is, hoe de agenda wordt opgesteld, wat de belangrijkste procedures zijn. Het thema sfeer gaat over hoe de voorzitter zich gedraagt, wat de zaalopstelling is en op welke manier leden het woord nemen/krijgen. Zoals Alexander Rinnooy Kan afgelopen weekend in Volkskrant Magazine zei: ‘Belangrijk is dat ook minder blije deelnemers denken: ik heb mijn zin niet gekregen, maar ik heb wel een kans gekregen.’

Deze drie thema’s zijn voor mij aanleiding om de komende weken een reeks blogs over de ALV te schrijven. Deze drie blogs zijn bedoeld om je te helpen de betrokkenheid van leden bij de ALV te vergroten. Zodat de ALV een levendig onderdeel is van de democratie binnen de vereniging.  

Heb jij input? Ik kan dat zeker (geanonimiseerd) gebruiken! Volgende week start ik met de vraag ‘van wie is de vereniging’?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s