#39 Vertrouwen in je achterban

on

‘Hoe krijg je informatie uit je achterban naar boven?’ werd me laatst gevraagd. Natuurlijk hangt dat af van welke informatie je nodig hebt. Maar je moet er in ieder geval op kunnen vertrouwen dat die informatie echt is, representatief en zinvol.

Echte informatie betekent dat je achterban niemand naar de mond praat. Dat er geen sociaal wenselijke antwoorden worden gegeven. Dat elk geluid doorklinkt. Dat mensen ook echt zeggen wat ze vinden. En niet bang zijn dat daar een consequentie aan hangt.

Representatieve informatie betekent dat je de informatie van al je leden krijgt en niet alleen van je actieve kader. In de meeste organisaties is zo’n 5% heel actief in lokale besturen, vakgroepen of clusters (afhankelijk van hoe je organisatie is ingedeeld). En jij wilt alle geluiden horen, niet alleen die via de indirecte vertegenwoordiging.

En natuurlijk moet de informatie zinvol zijn. Soms zie ik bestuurders die ‘bang’ zijn dat ze onzinnige ideeën voorgelegd krijgen, of moeten uitvoeren. Terwijl de beste ideeën ontstaan door co-creatie en doordat leden elkaars ideeën kunnen aanvullen en verbeteren. Dat brengt zichzelf in evenwicht. Zo ontstaat er ook nog eens voldoende draagvlak voor het idee.

Om de juiste informatie te krijgen, heb je vertrouwen nodig. In je eigen achterban. Dat jouw achterban hetzelfde doel nastreeft als jij, en dat bij hen het doel van de organisatie ook voorop staat. Heb vertrouwen dat je er samen uit komt.

Dat is de enige manier om je achterban echt te betrekken. Vertrouwen geven. En niet bij de eerste rimpel in dat vertrouwen denken dat het mis gaat. Maar er ook dan op vertrouwen dat jouw organisatie sterk genoeg is. Als je vertrouwen geeft, zul je verbaasd zijn over wat je terugkrijgt.

Ik ben Kiki Bakker en ik mobiliseer de achterban van diverse organisaties. Meer info, kijk dan op www.kikibakker.nl . 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s